Foursquare turhake?

Foursquare joutaa roskiin?

Foursquare joutaa roskiin?

MBnetin Olli Sulopuisto leimasi reilu viikko sitten Foursquaren turhakkeeksi Suomessa argumentoimalla seuraavasti.

Täällä Suomessa on vain liian vähän ihmisiä, jotta palvelu saavuttaisi minkäänlaista kriittistä massaa ja siitä voisi olla iloa muillekin kuin neuroottisille tilastonikkareille. Totisesti, totisesti minä sanon teille: älkää vaivautuko. Foursquare ei ole vaivan arvoinen.

Maassa, jossa mobiilipenetraatio on arviolta 108 % on rohkea väite nimetä ennakkoon turhakkeeksi sijaintipohjainen palvelu, joka ei ole vielä edes kunnolla herännyt. Facebook olisi joku vuosi sitten voinut samalla logiikalla olla täysi turhake, mutta tämän päivän yli 1,8 miljoonan käyttäjän määrä todistanee toisin. Samalla Twitter ilmeisesti vieläkin taistelee hyödykkeen roolistaan. 20 vuotta sitten ehkä koko mobiililaite olisi ollut Suomessa turhake: kuka sellaista käyttää, meillähän on vain lankapuhelin? Lieneekö niin, että Sulopuisto on mennyt liian aikaisin tyhjälle torille huutelemaan ja vetänyt siitä omat johtopäätöksensä tulevaisuudesta?

Ja turha kuvitellakaan, että joku tarjoaisi Whole Foodsin tapaan alennusta Foursquare-herruudesta.

Kuitenkin aikaisemmin tänään Tuija Aallon blogia lukiessani huomasin, että helsinkiläinen Cantina West lupaa 10 % alennuksen pormestarille. Kommenteissa joku levittää huhua, jonka mukaan Lahdessa olisi Robert’s Coffee tarjonnut Mayor tarjouksia jo viime talvena. Enää ei tarvitse kuvitella! Aplodit Cantina Westille rohkeudesta mennä kokeilemaan kepillä jäätä. Vaaka potentiaaliset menetykset vs. potentiaalinen menestys lienee menestyksen puolella jo lehtijutun kohdalla.

Vaikka Sulopuiston nykytila-analyysi olisikin todenmukainen, uskon sijaintipohjaisella markkinoinnilla olevan entistä merkittävämpi osa tulevaisuuden markkinointimixiä. Sami Viitamäki kommentoi Daily Diegossa osuvasti tulevaisuudesta: Foursquaret, Gowallat, Brightkitet, Yelpit ja vielämitkä ovat tehneet loistavan pioneerityön ja nyt Facebookin kaltaiset jätit voivat ottaa valmiihkon konseptin ja omia sen (lue: alkaa toden teolla tehdä sillä rahaa). Suomessa ainakin voin kuvitella, että Facebook vetää valmiin massansa kanssa pisimmän korren.

Sulopuiston kommentista huolimatta (totisesti) minä sanon teille:

 • palveluiden kuluttajat: ladatkaa se Foursquare
 • palveluiden tarjoajat: tutustukaa sijaintipohjaisen markkinoinnin mahdollisuuksiin n-y-t nyt!

5 thoughts on “Foursquare turhake?

 1. Ison massan aktivoituminen vaatisi tosiaan varmaan jotain muuta iloa kuin tunteen, että on mayor jossain systeemissä. Esim. vaikka JKL:n Anttilassa on käsittämättömän alhainen check-in -määrä, 14 eri ihmistä, ja Yliopistonkadun FilmTownissa 2. Harjulla, jossa käy tuhansia ihmisiä matseissa, on 4 eri ihmisen check-init. Tässä vaiheessa tietysti varhaisten omaksujien on hyvä ottaa homma haltuun.

  Markkinoijien kannalta kyse olisi todella pienistä panostuksista. Edun saajan kannalta taas saatu hyvä fiilis ja yllätyksellisyys ylittää moninkertaisesti rahallisen arvon, mikä pistäisi ihmiset levittämään sanaa laajemmallekin. Jos maito on tarjouksessa, se on ihan normaalia, mutta jos vaikka joka 20. check-in saisi toisen tölkin ilmaiseksi, niin vaikutus olisi ihan erilainen.

 2. Eikö noiden paikkojen pormestareiksi pääse kuka tahansa. Jos aletaan pormestareita palkitsemaan oikein kunnolla, niin voi syntyä houkutus huijata pormestaruus. Tietääkö joku miten tälläistä yritetään estää?

 3. Pormestariksi pääsee, kun tekee tarpeeksi monta check-iniä tietyn ajan sisällä. Toki pormestareita voi olla vain yksi, joten kilpailuksihan se menee aivan kuten on tarkoituskin.

  Foursquare mahdollistaa check-inin kilometrien (ellei kymmenienkin) päähän, joka etukäteis-/jälkeiskirjautumisia ajatellen on ihan hyvä. Näin voi esimerkiksi kaverille kertoa, että on hetken kuluttua saapumassa tiettyyn paikkaan.

  Epätarkkuus vaikuttaisi avaavan merkittävän mahdollisuuden huijaukselle. Foursquare on kuitenkin omassa blogissaan kertonut, että mayorshipin tai muita palkintoja ansaitakseen check-inin pitää tapahtua paikan sisältä, minkä tunnistamiseksi FS käyttää mobiililaitteiden gps-ominaisuutta ja muita keinoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>